2013. március 23., szombat

8- 12 hónapos baba


A 8 hónapos baba

A 8 hónapos babaGratulálunk, babád 8 hónapos lett! Ebben az időszakban viselkedése eleven, előszeretettel kúszik-mászik, sokszor négykézlábra is emelkedik - így fedezi fel az őt körülvevő világot. Egyre többféle ételt kedvel (és egyre több új ízzel ismerkedik meg), illetve már szívesen próbálkozik önállóan is enni. A nyolc hónapos csecsemő odafigyel a saját nevére és egyik kedvenc játéka a tükör.

A 8 hónapos csecsemő fejlődése Mozgásfejlődés A 8. hónaptól kezdődően a legtöbb baba már biztonságosan ül. Ebben az időszakban sokan már a mászást is próbálgatják (leginkább hátrafelé), de a kúszás marad továbbra is az e ... A 8 hónapos baba


A 9 hónapos baba fejlődése

Kilenc hónapot betöltve, észre veszed hogy a baba új dolgokat tanult. Már segitség nélkül 10-15 percig is képes ülni a padlón, és mászik vagy gurul négykézláb. Felhúzza magát, hogy felálljon, de nincs bátorsága, hogy leüljön egyedül. Képes lépéseket tenni, ha fogják.

9 hónapos korában, a hüvelyk és a mutató ujjak segitségével, képes megtartani egy kockát. Sőt két kockát is egymásra tud illeszteni. Át tud fűzni egy karikán egy szálat és két játékkal is tud egyszerre játszani. Átteszi a játékot az egyik kezéből a másikba, és odanyújtja azoknak akik játszanak vele, de nehezen engedi el. 

Pillantása követi azokat a játékokat amelyek leesnek a földre. Képes megtalálni egy félig elrejtett játékot. Etetéskor megfogja a kanalat . 

Figyelmesen hallgatja a szavakat és köszön Pá-pá azoknak, akik jönnek vagy mennek. Megérti a „nem" szó jelentőségét. Élesen visít a figyelemkeltés érdekében. Hosszú szótagokat használva gügyög. Utánozza a felnőttek kibocsájtott hangját, mint a köhögés vagy hangokat mint „brrr”.

A 9. hónapban a babák tanulékonyak és figyelik, hogy mit rajzolsz egy papírlapra. Szereti a ritmusos, izgalamas játékokat. Képes - hullámzó mozdulatokkal - a zene ritmusára táncolni. Bújócskát is szívesen játszik.
Ebben a korban óvatos az idegenekkel szemben, de nagyon ragaszkodó az ismerősök jelenlétében.

A 9 hónapos baba súlygyarapodása és hosszfejlődése

kilencedik hónaptól a baba megközelítőleg 250 grammal gyarapszik havonta. Szóval ha a nyolcadik hónapban a súlya 8000-8500 gramm volt, akkor ebben a hónapban 8250-8750 grammot fog nyomni. Lehet, hogy kevésnek tűnik, de ez a normális növekedési ütem. Minden gyermek egyedi, ezért ezek az adatok természtesen csak hozzávetőlegesek.
Ebben az időszakban a csecsemők általában 1 cm-t nőnek havonta, ennek köszönhetően a baba hossza megközelítőleg 70 cm kell legyen.

Babatorna

A fürdés utáni masszázst egy 5 perces tornagyakorlat követhet.
A karjait ki-be hajlítsuk, a test hosszában és keresztben is. Az alsó tagokat egyszerre, majd külön-külön is jól hajlítgassuk meg. Következnek az ülő és a lasított felállási mozdulatok. 

Majd a kilenc hónapos baba legkedveltebb torna gyakorlata, a kuszás-mászás következik. Ez nagyon fontos gyakorlat a járáskor használt lábizmok felkészítésére. A gyereket fektesd a hasára és tőle egy bizonyos távolságra helyezz el egy tetszetős játékot. A baba fáradtságot nem ismerve fog arra kúszni.

Fizikai és értelmi fejlődés

A baba már tíz hónapos. A súlya eléri és meg is haladja a 9 kg-t. A hossza kb. 71 cm. 

A középső alsó fogak mellett megjelenik még 2-4 felső fog is. Nem kell aggódnod, ha késik a megjelenésük. De ha tíz hónapos korig nem jelent meg egy foga sem, kérhetsz tanácsot egy szakorvostól. Szintén ebben a korban kell megelőzni a lúdtalp kialakulását, azzal hogy kemény talpú cipőben járatod a gyereket. 

Figyelem a fürdetésnél ! A baba nagyon szeret fürödni, de 10 hónapos korban a fulladás komoly veszélyt jelenthet. A szeret lubickolni és pancsolni, beterítve vízzel mindent és mindenkit, viszont így könnyen megcsúszhat. Ne veszítsd szem elől egy pillanatra sem!

10 hónapos korban a baba már „nagy gyerek” akivel nagyon jól megérted magad. A nevelési gondok egyre több teret foglalnak el. Mint a táplálkozás, a jó fejlődés is a következetes nevelés eredménye.

Ebben a korban igazi akrobata. Ez egy kritikus periódus amikor az éberségünket fokozni kell, mivel a baba kíváncsisága nagy, de a mozgása még bizonytalan, így részese lehet veszélyes kalandoknak is.

Mindenhová felmászik. Figyelem! Nem szabad meggátolni ebben. Minden mozdulata a járásra készíti fel. Az izmok edzése mellett a baba ügyességet és bátorságot kell hogy merítsen. A gyerek fel akar mászni a létrára? Ne akadályozd ! De állj mellette hogy szükség esetén közbelépj. Még csecsemő korától a baba meg kell szokjon mindenféle nehézséget.

Ebben a korban egyes babák felállnak egyedül, de ha nem teszik meg, nem kell eröltetni. Ha már feltápászkodott, az azt jelenti, hogy az izmai elég edzettek hogy belevágjon a nagy kalandba.

10 hónapos korban a csecsemők probálnak olyan szavakat kiejteni hogy mama vagy apa, ezeket fogalmakhoz kapcsolva.

Egyes babák sem most, sem a következő hónapokban sem képesek megszólalni. Ez annak köszönhető, hogy hozzájuk senki sem beszél eleget. Ez akkor történik, mikor az anyának nincs elég ideje vagy türelme hogy foglalkozzon a babával.

Ne feledd! A csecsemő úgy tanul beszélni, hogy utánozza azt, aki legtöbbet vigyáz rá. Minél tisztábban és minél többet beszélj előtte, főleg a tizedik hónaptól kezdve. 

Ne használd eltorzítva a szavakat , mert nem te kell utánozd őt, hanem ő kell utánozzon téged. A gyerek a tisztán kimondott szavakat fogja utánozni, még ha nem is ejti ki szabályosan őket. A baba megtanul helyesen beszélni, ha akármit is adsz neki világosan és egyértelműen nevezed meg azt, hogy tudja párosítani a szavakat és foglamakat a tárgyakkal. Később a baba a nevén fogja kérni a kívánt tárgyat. 

Fizikai és értelmi fejlődés

Ebben a hónapban a mérleg már 9000-9500 grammot mutat, és a baba hossza átlagosan 72 cm. 

A 11 hónapos babának 6 foga van kettő lent és négy fent. De ez nem kötelező. Mégis, ha késik a fogak növekedése akkor ezt meg kell beszélni a szakorvossal, hogy ezt nem-e valami betegség, mint a csont ritkulás okozza vagy csak egyszerűen lassúbb a fejlödése.

Már tizenegy hónapos korban a gyerek jelen kell hogy legyen amikor a szülők fogat mosnak, előkészitve, hgoy egy éves koruk után önállóan mossanak fogat.

A kisbabátok már kiált utánatok, hogy "mama" és "papa". Ebben a korban már ügyesen iszik a bögréből, amelyet erősen megmarkol a fülénél fogva.

Ha csak egy percre is, de nyugodtan ül egy kisszéken és a kezei segitségével fel tud állni. Hordozza magával a kisszékét az egész lakásban, és keservesen tud sírni, ha ez bele akad valamibe. Ha segitünk sokáig tud két lábon álni, és sokkal magabiztosabb, tudván, hogy ha szükséges ott vagyunk és segítünk neki.
De az is lehetséges hogy a 11 hónapos baba már rég tud járni vagy az is hogy még egyáltalán nem. A gyereknek egyik esetben nincs semmilyen komoly problémája . Nyugodtan várd ki a pillanatot, anélkül hogy valami rosszra gondolnál.

Táplálás

Ne adj a gyrekenek vásárolt édességeket ! Minden, ami neki szükséges megtalálható a mindennapi étrendjében. Figyelem! A gyerek fejlődése függ attól is, hogy miként adjuk neki az ételt.
Ha az anya kedvesen mosolyog, a baba gyorsan reagál és boldogan válaszol. Tedd ezt ebéd közben is. Az örömérzet arra készteti, hogy könnyedén fogadja az ételt, így az könyebben is fog megemésztődni. De ne tévesszük össze az etetést a játszással. A babákat nem kell megszoktatni, hogy evés közben ne szórakozzanak vagy játszanak, mert ezt a szokást nagyon nehéz lesz késöbb kiiktatni, mikor már nagyobbak lesznek.

Fizikai és értelmi fejlődés

Tizenkét hónapos a babád, a súlya majdnem 10 és mostmár 73 cm hosszú. 
A baba fejlődése kizárolag a te érdemed. Most, a 12. hónapjában kézen fogva elég jól járkál, néha segitség nélkül is. Felemelkedik csak egy kéz segitségével. Egyedül áll és megtartja az egyensulyát. Egyedül le tud ülni.

A 12 hónapos korban a csecsemő magabiztosan, kúszva elég gyorsan közlekedik, ez lévén a fő közlekedési módja, ha gyorsan szeretne eljutni valahová. A biztonság kedvéért megkerüli a bútorokat oldalazó lépésekkel. 

Sokszor türelmetlenül megmutatja milyen tárgyakat akar. Kézben tartja a kanalat de még nem tudja használni. Csak a bögréből iszik. Kéri a bilit amikor kell és ha rendesen foglakoztál vele nem vizel be csak alkalmilag.

12 hónapos korban hangosan és sokat gügyög, így mutatva, hogy megérti a szavakat és válaszol a gesztusokkal társitott parancsokra, mint páldául a taps. Hajlandó elvégezni egyes kapott utasitásokat. Utánoz gesztusokat és viselkesdési mintákat ha ezt kérik tőle. Búcsúzkodásnál integet a kezével "pá-pá".

A 12 hónapos baba felismeri a nevét és reagál ha hívják. Ugyanakkor megnevezi a családtagokat és a körülvevő kedvelt ismerőseit. Szereti az ismert személyeket. Ki tud ejteni körübelül 20 szót és majdnem mindent megért amit mondasz neki. Probál segíteni az öltozködésben. Készakarva dobigálja le a játékait és figyeli esésüket. Kiveszi a kockákat dobozábol és vissza helyezi őket.

Ne feledd, mind ezek csak tájékoztató jellegűek, a baba fizikai és értlemi fejlődése függ a saját ritmusától és attól, hogy naponta mennyit gyakorolnak és foglakoznak vele. 12 hónapos korában mégtöbbre vagy kevesebbre képes mint a fent felsoroltak. Ez, kedves szülők,  tőletek is függ!

Egy éves korára a gyerek nem tart észbe több mint hat szót, ezért olyan kifejezéseket használj, mint az  "add ide a bögrét az asztalról",
„vedd fel a kockát a földről”, "hozd ide a labdát a kosárbol”.

Ne kiálts a gyerekre és ne használj sok nemleges kifejezést az adott utasításokban mint "ne tedd oda a kezed",  "ne mássz fel".  Minden ilyen jellegű hangos utasítás csak ellenszegülést, makacsságot és végső soron ugyan olyan viselkedést eredményez a gyerek magatartásában.
12 hónapos korban a gyereked szükséges alvási ideje lerövidül. Most már 14 orát alszik, amelyből 10-11-et éjszaka és csak 2 órát nappal. Az alvás időpontjait szigorúan be kell tartani, hogy a baba pótolja az energiaveszteségét, mert ebből egyre többet használ el.

Táplálás

12 hónapos korában a baba jól kell egyen és rágjon mert már vannak fogacskái. A 4 alsó és a 4 felső metszőfoga után megjelenik 2 felső és 2 alsó kisörlő fog is. Így 12-re nő a fogai száma, ami így megmarad 12 és 15 hónapos kora között. Hogy teljes legyen a kezdeti fogsora, ami 20 fogbol áll, még ki kell nőjön 8 fog. Ezek majd két -két és fél éves korukban jelennek meg.

Ideje, hogy a szilárd ételek egyre nagyobb teret foglaljanak. Mégis a hússal egyenlőre gondjaink lehetnek. Ezt nagyon apróra kel vágni vagy le kell darálni, mert a csecsemőnek nincs elég foga, hogy  jól meg tudja rágni. Emlékeztetésképp, nem megengedett csak a főtt sovány marha- és csirkehús. Ezeket csak ebédre, 3-4-szer egy héten adhatjuk. Nem szabad adni a babáknak disznóhúst, velőt, füstölt felvágottat vagy konzervhúst! Ne készíts semmi esetre sem szószokat rántással vagy hagymával.

A 12 hónapos babának az  etetésnél egyre gyakrabban adhatsz kenyeret. Néha nem árthat egy kis kenyérhéj sem. A gyereknek minél gyakrabban kell harapnia, hogy kialakuljon a szájpadlása, gyakorolja a rágást és megerősítse a rágóizmait.

Ha csak folyékony- és pépesített étellel eteted a gyereket az később nem lesz hajlandó rágni. Ne félj, hogy megfullad, mert addig mire sikerül átharapnia a kenyérhéjat a nyál már megpuhította azt.

Változatos étrend

Ami jellemeznie kell az egyéves étrendjét az a változatosság. A babának minden nap mást kell ennie, mert az egyhanguság étvágytalansághoz vezet. Akárcsak egy felnőtt, ő is megunja ha mindennap ugyanazt kell egye. Meg kell szokja a különböző ízeket is.

A baba étvágya egy elsődleges ösztön, ami veleszületett. Ő nem veszíti el az étvágyát, csak ha a szervezete megváltozik valamilyen betegség nyomán. Ha a gyerek egészséges és mégsem akar enni, akkor a leggyakoribb okok a következőek: 
• eröltetve etették meg amikor nem volt étvágya, még ha nem is volt éhes
• az étel nem volt szakszerűen elkészitve
• különböző okokbol nem bír egyes ízeket
• édességet vagy más csemegefalatkákat kapott két evés között

A gyerekek bizonyos ételeket szeretnek , de ez nem jelenti hogy engedni kell a szeszéjeinek. Például ha ebédre kétféle ételt teszünk elé rögtön választani fog egyet. Ajánlatos őket inkább sorban felszolgálni. 

Ha megmakacsolja magát és nem akarja az első fogást és meg vagy győződve, hogy jól van elkészitve ne kövesd el azt a hibát, hogy egy másodikat is teszel az asztalára, hanem még ha a gyerek most éhen is marad, várd ki a következő evést. A következő evésnél azonban ne tedd elé ugyanazt az adagot, mert időközben az étel megromolhat. De ha a gyerek következetesen visszautasít egy bizonyos ételt, ne erősködjél, és ne kináld neki többet azt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése