2013. március 23., szombat

Anyatej


Anyatej

Az újszülött számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék. A kismama tejelválasztása mennyiségében és minőségében is a baba igényeihez igazodik, ebből adódóan a csecsemő minden szempontból a számára legtökéletesebb tápanyaghoz jut hozzá.

Az anyatej minőségén valamelyest a kismama további javítást eszközölhet megfelelő táplálkozással, káros anyagok bevitelének mellőzésével és vitamin biztosításával. A mennyiséget azonban teljes mértékben a baba étvágya határozza meg. Ennél fogva optimális helyzetben pontosan annyi anyatej áll rendelkezésre, amennyire szükség van. Ezt a folyamatot a természet formálta ilyen tökéletesre.

Az anyatej tartalmazza a megfelelő fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Mindezeket olyan arányban tartalmazza, melyre éppen abban az életciklusban a babának szüksége van.

A fenti felsorolás mellett olyan aktív immunológiai alkotórészei vannak az anyatejnek, melyek a tehéntejből teljes mértékben hiányoznak, így ezekhez a fontos anyagokhoz kizárólag az anyatejjel táplált csecsemő jut hozzá, a tápszerrel táplált baba elesik ettől a lehetőségtől. Ezek az alkotórészek óriási mértékben nyújtanak védelmet a baba számára a kórokozók ellen, valamint az immunrendszer egyensúlyára egész elkövetkezendő életére befolyással bírnak.

Felmérések által bizonyított tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemők, életük későbbi szakaszaiban kisebb arányban és ritkábban betegszenek meg, valamint gyermekkor folyamán sokkal gyorsabb ütemű a szellemi fejlődésük is.

Az anyatejes táplálás a mentális fejlődés tekintetében is nagy fontossággal bír. A szoptatás hatására a babák kiegyensúlyozottabbá válnak, ezáltal későbbi személyiségfejlődésére is hatással van. Nem csupán az anya és gyermeke közötti kapcsolat, hanem a későbbi kapcsolatteremtés és társadalmi viszonyok tekintetében is meghatározó értékű az újszülöttkori anyatejes táplálás.

Anyatej állaga

Az anyatej állaga igen nagy különbözőséget mutat a szoptatás elején és végén, továbbá napszaknak megfelelően is változhat.

A szoptatás elején az anyatej szinte átlátszó, alacsony az energiatartalma, funkcióját tekintve inkább szomjoltó. Minél több tejet szív ki a baba, annál sűrűbbé válik. A végén sokkal zsírdúsabb, magasabb kalóriatartalmú, ezáltal laktatóbb az anyatej. Ez sokszor rémületre ad okot a kismamák körében, mert az elején lévő tej állagában arra következtetnek, hogy nem elég tápláló, gyenge az anyatejük.

A napszak szerinti tejelválasztás is különbözőségeket mutat. A délelőtt képződő anyatejnek alacsonyabb a fehérje és a cukortartalma, mint a délutáni és esti tápanyagnak. Ez nem kőbe vésett szabály, mivel az életmód különbözősége ezt befolyásolhatja. Az éjszakázó és napközben többet alvó kismamáknál ez eltolódhat.

A baba életkora

Mivel az anyatej teljes mértékben a csecsemő igényeihez igazodik, így az összetétele nem ugyanolyan újszülött korban, mint a későbbiekben. A baba tápanyagának minőségi igényei változók, ezt követve az anyatej összetétele is változik az idő múlásával. Ez főként akkor igazán fontos, ha a baba nem az édesanyja tejével van táplálva. Természetesen, minden más pótlást megelőzve ez a legjobb megoldás, de nem árt tudni, hogy az immunrendszerre lévő hatékonysága, továbbá a fejlődés szempontjából a saját édesanya teje a legjobb tápanyag a babának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése