2013. március 23., szombat

Fogamzástól a születésig

A magzat fejlődése az első hónapban

A magzat fejlődése az első hónapbanA várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt hamarosan osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé. 

A beágyazódásig eltelt időszakban - 7-10 nap is eltelhet - a kiszabadult petesejt helyén kialakul a sárgatest, ennek az időszakos hormontermelő szervnek a működése nagyon fontos a méhnyálkahártya felépítésében, terhességre való felkészítésében.

beágyazódás után a sejtcsomót (zigótát) a méhnyálkahártya vérerei látják el tápanyagokkal, létrejön a kapcsolat anyai keringés és a zigóta között.

Az embrió fejlődése meglehetősen gyorsan zajlik, a megtermékenyülés utáni 22. napon már dobogni kezd a szív. Ebben az időszakban záródik a velőcső, emiatt rendkívül fontos, hogy a kismama lehetőség szerint már a fogamzást megelőző időszakban szedjen folsavat.

A kismama szervezete

Az érzékeny terhességi tesztek esetleg már a soron következő vérzés első esedékességének első napján kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt pozitív, érdemes felkeresni a szülészorvost. Ebben az időszakban a klasszikus terhességi tünetek többnyire még nem jelentkeznek, de előfordulhat a mellek fájdalmassága és a fáradékonyság is. A korai terhesség tünete lehet még a gyakorivizelési inger. 

A magzat fejlődése a második hónapban

A magzat fejlődése a második hónapbanA megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban van.

A második hónapban már elkülöníthető a feji rész, megkezdődik a végtagkezdemények kialakulása. A farokrész még néhány hétig fennmarad. A felső végtagok fejlődése gyorsabb, mint az alsóké, hamarosan kialakulnak az ujjak is.

Az embrió már képes reflexes mozgásokat végezni, természetesen a kismama ezt még néhány hétig nem érzi. A vesék végleges szerkezete még nem alakult ki, azonban embrió veséi már ebben a korai időszakban is működnek és a baba ürít vizeletet is.

méhlepény kialakulása is folyamatban van, folyamatosan veszi át a sárgatesthormontermelő szerepét.

A kismama szervezete

Ilyenkor már tapasztalhatók a terhesség gyanújelei, majd a "klasszikus" terhességi tünetek: rosszullétek, ólmos fáradtság, hányinger, esetleg hányás, gyakori vizelési inger, hangulatváltozások.

A magzat fejlődése a harmadik hónapban
A magzat fejlődése a harmadik hónapbanA tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint 4 centiméter, és az arc egyes részei is felismerhetők.

magzat a harmadik hónapban továbbra is élénken mozog. A külső nemi szervek differenciálódása is folyamatban van, de ebben az időszakban a két nem még nem különíthető el biztonsággal.

A 12. hét után kezdődik a terhesség második harmada, innentől jelentősen lecsökken a vetélés kockázata.

A kismama szervezete

Bár a baba mérete ezt még nem indokolja, előfordulhat, hogy a korábbi ruhadarabok szorítani kezdenek. A súlygyarapodás még nem jelentős. A közérzet javul, a legtöbb várandósnál elmaradoznak a rosszullétek, az étvágy javul. A mellek mérete már ebben az időszakban is nőhet, szükség lehet nagyobb méretű, kényelmes melltartókra.


A magzat fejlődése a negyedik hónapban

A magzat fejlődése a negyedik hónapbanA negyedik hónapban baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az apró rúgásokat.

A magzat szemei az arc oldalsó részéről a középvonal felé vándorolnak. A testéhez képest még mindig aránytalanul nagy fején megjelennek az első hajszálak, kialakul a szemöldök. 16 hetesen a fej átmérője 34 mm.

A 12. héten képes rá, hogy ujját a szájába vegye, kialakulnak a fogcsírák.

Az először szülő nők a 18-20. hét környékén érzik először a magzatmozgásokat, a többedik gyermeküket várók 1-2 héttel hamarabb is. Hamarosan az apa is érezheti a baba rugdalását az anya hasfalán keresztül.

Közben a külső nemi szervek is kialakultak, így tapasztalt ultrahangos vizsgáló képes lehet a baba nemének megállapítására.

A kismama szervezete

A kismama pocakja látványosan gömbölyödni kezd, itt az ideje az első kismamaruhák beszerzésének. Erre a hónapra valószínűleg már megszűntek a rosszullétek, a hányinger, esetleg kívánósság jelentkezik. Érdemes ilyenkor fogyasztani a kívánt ételből, persze ügyelve a mennyiségre, kerülve az üres kalóriákat.

A legtöbb kismamának jólesik a könnyű mozgás, például a terhestorna, az úszás vagy akár egy kiadós séta. Sok várandós tapasztalja a mellbimbók érzékenyebbé válását, a mell bőrén áttetszenek a kitágult vénák.

A magzat fejlődése az ötödik hónapban
A magzat fejlődése az ötödik hónapbanA huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A baba kezdetben csak az anya testéből beszűrődő hangokat hallja (a belek korgását, az anyai aortában a vér zubogását), majd az anya hangját is. Nem sokkal később az anya testén kívülről érkező zajokat és az apa hangját is képes érzékelni.

Testét magzatpihe borítja, azonban ez a finom szőrzet még a megszületés előtt kihullik majd. A szemhéjak egyelőre zárva vannak, csak néhány héttel később nyílnak fel.

A kismama szervezete

A terhesség feléideje körüli időszakban éli át sok kismama számára a legnyugodtabb, leggondtalanabb heteket. A pocak még nem akadályoz a mozgásban, a várandósok általában tele vannak energiával. Ezeket a heteket ki kell használni, ha van lehetőség (és nincsen orvosi ellenjavallat), érdemes kimozdulni otthonról, kirándulni, sétálni, tornázni. Az anyuka a 18-20. héttől (esetleg már hamarabb, ha nem az első terhessége) érzi a baba mocorgását, később kommunikálni is tud már vele.


A magzat fejlődése a hatodik hónapban

A magzat fejlődése a hatodik hónapbanA 24. hét után született babáknak már van esélyük a túlélésre, még ha nagy is a károsodások kockázata. Ebben az időszakban már intenzíven érezhetők a magzat mozgásai is.

A rúgásokkal a magzat egy igen fontos reflexet gyakorol: amint lába hozzáér a méh falához, elrúgja magát. Ennek a reflexnek az evolúció korábbi szakaszaiban nagy jelentősége volt, biztosította, hogy a megszületés után az újszülött képes legyen felmászni az anya hasáról az emlőkhöz.

A baba érzékeli az anya bioritmusát, azonban ilyenkor az még nem esik egybe a sajátjával. Már csuklani is szokott.

A kismama szervezete

A méh legmagasabb pontja - fundus - már a köldök felett tapintható, emiatt sok kismama tapasztal teltségérzést. Ez csökkenthető, ha gyakrabban fogyaszt kisebb mennyiségű táplálékot. Kínzószékrekedés is jelentkezhet, ez sok folyadék és sok rostdús táplálék fogyasztásával kezelhető. A nem terhes állapotban szedett hashajtók nem javasolhatók, mivel ezek közül egyesek alhasi vérbőséget okozhatnak.
A magzat fejlődése a hetedik hónapban

A magzat fejlődése a hetedik hónapbanA magzat gyorsan gyarapszik, a 28. héten a tömege egy kilogramm körüli. Lassan képes lesz a testhőmérséklet szabályozására, testén zsírpárnák jelennek meg. Tüdeje is fejlődik, a szemhéjak is felnyílnak.

A legtöbb baba fejvégű fekvésbe fordul, de akkor sincs ok aggodalomra, ha ez még nem történt meg. Néhány hétig még van esély a medencevégű magzatok befordulására is.

A kismama szervezete

A kismama súlygyarapodása felgyorsulhat, fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra, a felesleges kalóriák kerülésére. Mivel a víz visszatartása is fokozódhat, a sóbevitel csökkentése is előnyös lehet.

Ebben a terhességi korban már naponta többször is érezhetők a méh összehúzódásai, a "keményedések". Ezek nem fájdalmasak, nem jelentkeznek túl gyakran és nem tartósak. 

A magzat fejlődése a nyolcadik hónapban
A magzat fejlődése a nyolcadik hónapbanA tüdő fejlődése lassan eléri azt a fokot, amikortól önállóan is képes a légzésre. A zsírpárnák felhalmozódása folytatódik, a magzat egyre jobban hasonlít az újszülöttre.

A magzatmozgások a nyolcadik hónapban talán kevesebbszer érezhetők. Nem kell azonban megijedni, ennek az az oka, hogy a babának sokkal kevesebb helye van már mozgolódni, forgolódni.

A kismama szervezete

A méh fundusa lassanként eléri a szegycsont alsó részét, nyomja a szívet, a tüdőt és a hasi szerveket is. Emiatt gyakori a nehézlégzés, a fáradékonyság, a derékfájás, a gyakori vizelési inger.


A magzat fejlődése a kilencedik hónapban

A magzat fejlődése a kilencedik hónapbanA baba mérete jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, azonban a kismama mégis könnyebben érezheti magát, mert a magzat feje lejjebb ereszkedik a kismedencébe, a has is lejjebb száll.

A zsírpárnák növekedése folytatódik és a magzat elnyeri végső, valóban kisbabás formáját. Eközben testhossza is jelentősen nő. A betöltött 37. hét után a baba már nem számít koraszülöttnek. Túlhordásról a 42. hét után beszélünk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése