2013. március 23., szombat

Vizsgálatok terhesség alatt

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése, a kismama anyaságra való felkészítése.


Az első vizsgálat során a szülészorvos tájékozódik akismama kórelőzményéről. Ennek során kérdéseket tesz fel a terhes korábbi betegségeiről, az esetleges gyógyszerszedésről, a családban előforduló betegségekről, káros szenvedélyekről, a korábbi szülészet-nőgyógyászati betegségekről, terhességekről, szülésekről. Rákérdez a havi vérzés rendszerességére, az utolsó vérzés időpontjára, a vérzés hosszára is. Ezek alapján kiszámítja a terhesség aktuális korát, valamint a szülés várható időpontját.

A terhesség első harmadában

Az első jelentkezést ultrahangvizsgálat követi, aminek a célja a terhesség élő, illetve méhen belüli voltának tisztázása. Leggyakrabban a 12. hétig az ultrahangvizsgálatot hüvelyen keresztül végzik, ugyanis nagyobb felbontású, részletgazdagabb képet ad, mint a hasfalon keresztül végzett vizsgálat.

A terhesség szakaszai

Mindezeken kívül a terhesség első harmadában a szülész-nőgyógyász belső nőgyógyászati vizsgálatot is végez a terhesség tényének megerősítésére.
Szintén lehetőség szerint a terhesség első harmadában szükséges felkeresni belgyógyász szakorvost, aki EKG-t készít, vérnyomást mér és általános fizikális vizsgálatot végez. A terhes testsúlyának ellenőrzése az első jelentkezés során, majd a későbbi alkalmakkor is megtörténik.
Az első laborvizsgálat szintén erre az időszakra esik, ennek során a vérképet és az éhgyomri vércukorértéket ellenőrzik, valamint szifilisz és hepatitis B szűrést végeznek, ezen kívül pedig az anyai vércsoportot és az esetlegesen jelen levő antitesteket határozzák meg. A vizelet általános és vizeletüledék-vizsgálata is részét képezi a kivizsgálásnak.

Általános vizsgálatok a terhesség további harmadaiban

A terhesség későbbi szakaszában a 26. hétig havonta egy alkalommal indokolt az ellenőrző vizsgálat (amennyiben a terhesség szövődménymentes), ezután a 36. hétig 3 hetente egyszer, majd a szülés várható időpontjáig heti egy alkalommal. A kiírt időpont után másnaponta javasolják a vizsgálatot.
Minden ilyen alkalommal megmérik a terhes anya vérnyomását, megszámolják a pulzuszámát. Ez igen fontos a terhességi magasvérnyomás-betegség és a terhességi toxémia korai felismerésében.
A testsúly ellenőrzése is egyszerűen elvégezhető, elsősorban a hirtelen nagy gyarapodásra kell odafigyelni, ugyanis ez szövet közti folyadék (ödéma) felszaporodására utalhat. Későbbi terhességi korban speciális eszközzel ellenőrzik a magzati szívműködést is, valamint a szülészorvos külső vizsgálattal tájékozódik a méh növekedéséről.
A belső vizsgálat során az orvos a méhszáj és a méhnyak állapotát ellenőrzi, azonban ilyen vizsgálatot nem feltétlenül végeznek minden alakommal, ez függ a terhes állapotától, esetleges panaszaitól is.

Időponthoz kötött szűrések

Bizonyos vizsgálatokat adott terhességi korban szükséges elvégezni. Így például a szérum-AFP (alfa-fetoprotein) meghatározását a betöltött 16. héten. Ez a fehérje a magzat vizeletével kerül a magzatvízbe, onnan pedig az anyai keringésbe. A vizsgálat egyszerű vérvételt jelent. Fontos a pontos időzítés, mivel korábbi vagy későbbi időpontban levett minták kórosnak számító értéket adhatnak. Alacsonyabb értékek tapasztalhatók a magzati Down-kór esetén, míg magasabbat okozhatnak például a velőcső záródásának a rendellenességei (nyitott gerinc, agykoponyahiány). A normál tartományon kívül eredmény nem jelent feltétlenül betegséget, de ilyenkor részletes ultrahangvizsgálatot végeznek, illetve szükség esetén egyéb vizsgálatokat is.
Az ultrahangos szűréseket a 12-13. , a 18-19., a 32. és a szüléshez közeledve, a 37-38. hét táján végzik. A 12. heti vizsgálat célja a fejlődési rendellenességek szűrése, ilyenkor mérik a magzati tarkóredő vastagságát. Ennek a Down-kór felismerésében van szerepe, ugyanis az ebben a betegségben szenvedő magzatoknál magasabb értékek tapasztalhatók.
A 18-19. heti az ún. "genetikai" ultrahang, amikor is az AFP érték ismeretében ismételten részletesen átvizsgálják az egyes szervrendszereket, a fejlődési rendellenességek kizárására. A későbbi ultrahangos szűrések célja főleg a magzat növekedési ütemének, a magzat és a méhlepény elhelyezkedésének, illetve a lepény állapotának (érettségének) megítélése.
A 24. és 28. hét között végzik el a terhességi cukorbetegség szűrését. Ennek során meghatározott összetételű tesztreggelit fogyaszt el a kismama, majd megmérik az étkezés utáni vércukorszintet.

Ha ez kórosan magas eredményt ad, akkor kerül sor a terheléses vércukorvizsgálatra. Ilyenkor éhgyomorra, teában kell meginni adott mennyiségű glükózt. A cukros tea elfogyasztása után két órával szintén vércukorszint-mérés következik, ennek kóros eredménye esetén állapítható meg a terhességi cukorbetegség. Ez az állapot diétával, súlyosabb esetben inzulinnal kezelhető és a szülést követően rendeződik.
A betöltött 36. hét után hetente egy alkalommal (szükség esetén gyakrabban) kerül sor az ún. NST (non-stressz teszt) nevű vizsgálatra. Ennek során a kismamának 20-30 percet kell nyugalomban feküdnie, miközben a hasra erősített eszköz regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait és a nyugalmi méhtevékenységet. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése