2013. március 23., szombat

Koszmó


Koszmó

Koszmó









Sok szülő meglepődik, amikor a gyerekorvos koszmót diagnosztizál, és arra gyanakodnak, hogy nem fürdették megfelelően a gyereket.
A koszmó nem más, mint a gyerek hajas fejbőrén, homlokán, zsíros, fehér, sárgás, vagy barnás, korpás lerakódás. A születés után alakul ki és 1-1 ½ éves kor után ritkán fordul elő. Nem okoz fájdalmat és nem viszket, de esztétikailag zavaró.

A koszmó feltehetőleg a faggyúmirigy túlműködése miatt alakul ki, de a téli időszak is ronthatja a tüneteket. Az esetek többségében a koszmó egy kis odafigyeléssel magától elmúlik, ha huzamosabb ideig bajlódunk vele, vagy súlyos méreteket ölt, akkor érdemes orvoshoz fordulni.
Ha a fejtetőn túlterjed, vagy vörös és gyulladt az érintett rész, akkor az már nem koszmó, hanem seborrheás dermatitis. Az is elképzelhető, hogy gombás illetve bakteriális fertőzés, esetleg gyermekkori ekcéma is társul a koszmó mellé, ebben az esetben gyermek- bőrgyógyásznak kell megmutatni a kicsit.
A koszmó fellazítására vizes krémet vagy langyos olajat (olivaolaj, napraforgóolaj stb.) masszírozzon a bőrbe, másnap reggel mossa le. Létezik kifejezetten koszmó elleni olaj, amely kamillaolaj mellett E-vitamint is tartalmaz, hatóideje fél-egy óra. Kapható a gyógyszertárakban. Olaj helyett használható körömvirág krém, keressük a legtisztább terméket.
Minden nap mossa meg a kicsi fejét kímélő, kifejezetten gyerekek számára ajánlott samponnal, és puha kefével távolítsa el az elhalt sejteket. Ha az olajos dörzsölés és a rendszeres mosás nem hozza meg a kívánt változást, akkor használjon gyógyszertárakban beszerezhető koszmó elleni krémet és sampont vagy a fent említett olajat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése